Kropp och själ

leslita.blogg.se

Trädets symbolik i mytologi [gäst inlägg]

Publicerad 2009-04-04 01:11:00 i Andlighet, Djur & Natur,

Idag har MissMagicGirl gästbloggat här hos Leslita. Jag gav henne lite nyckelord och det blev perfekt! Passar utmärkt på min blogg och sådant jag gillar. Träd och naturen i ett kulturellt ursprung och ett magiskt perspektiv. Man skulle kunna tro som att hon har kännt mig väldigt länge. Jätte fina bilder också. Tack så jätte mycket! =)

 

Träd är något vi ser omkring oss jämt. I parker, skogar och på bilder.

Något magiskt är det ju med dessa stora växter.

Träd är också en framträdande symbol som förekommer inom många religioner och filosofier.

I detta inlägg tittar vi närmare på dess symbolik.




Ett träd som med sina rötter och grenar förenar jorden med himlen har blivit en symbol för vishet, styrka, skönhet, skydd och rikedom.

Eftersom ett träd ger frukt och frön som sen skapar nya träd så har även trädet blivit en symbol för odödlighet.



I nordisk mytologi förekommer trädet Yggdrasil. Det var asagudarnas egna träd och under detta träds grenar samlades asagudarna och rådgjorde med varandra. Yggdrasil hade tre rötter. En gick till Midgård som var människornas hem och gudarnas hem Asgård.. Den andra gick till jättarnas land: Jotunheim eller Utgård. Den tredje roten gick till Hel som var i underjorden, dödsriket.

Yggdrasil stod alltid grön och frodig. Trots att några hjortar och en get åt av dess lövkrona och draken/ormen Nidhögg gnagde på dess rötter.




 

I den bibliska skapelseberättelsen står det om alla de fantastiska växter som växte i Edens Lustgård. Bland annat berättas det om två träd: Livets träd och kunskapens träd på gott och ont. Livets träd hade frukter som gjorde den som åt av dem odödlig. Vad det gäller kunskapens träd på gott och ont så vet vi ju alla hur det gick när Adam och Eva åt av dess äpplen. Inte så bra!



I Kinesisk mytologi finns också livets träd. Där ritas det tillsammans med draken och fenixen, båda symboler för odödlighet. Inom den kinesiska filosofin Daoism, eller Taoism, så finns en historia om ett träd som får en persika vart tretusende år som gör den som äter det odödlig.

Odlaren får vänta länge, men när persikan kommer så är det nog värt besväret! ^__^




Nu vet ni lite om trädets viktiga betydelser. Om någon kallar en för träskalle borde man kanske ta det som en komplimang... Hmmm...

 



Vad tycker ni om träd? Har ni något favorit träd?




Och självklart länkar jag till hennes blogg där det finns massor med intressant att läsa =)
*Klicka*

Om

Min profilbild